Dukan Dieet

Het Dukan Dieet is momenteel een wereldwijde hit. Het is een dieet dat bestaat uit vier fasen. De mensen van het Dukan dieet begeleiden je, motiveren je, geven voedings- en bewegingsinstructies totdat je het Juiste Gewicht hebt bereikt en ze zorgen ervoor dat je het weet te behouden. Op de website van het dukan dieet word je begeleid en ondersteund daarnaast vind je er een luisterend oor en wordt alles uitgelecht over het dieet. Op de website vind je veel informatie over voedingsmiddelen die je onbeperkt mag eten.

Het Dukan dieet is een methode om af te vallen en het gewicht te stabiliseren en bestaat uit 4 fasen.

Het zijn vier fasen die de gebruiker vanaf de eerste dag van het dieet meeslepen en nooit meer loslaten. In de vier fasen ga je van het de meest krachtige, vastomlijnde en effectieve fase tot de meest toegankelijke en stabiliserende fase. 4 fasen die elkaar opvolgen om tot het ideale doel te komen: natuurlijk, snel en blijvend afvallen.

Dukan dieet fase 1: Aanvalsfase
Een korte en bliksemsnelle aanvalsfase met direct resultaat. Tijdens deze fase bestaat het dieet uit 72 eiwitrijke voedingsmiddelen.

Dukan dieet fase 2: Cruisefase
De cruisefase, die je zonder onderbreking naar je Juiste Gewicht leidt. Deze fase bestaat uit een dieet van zuivere eiwitten afgewisseld met een dieet van eiwitten en groenten. 

Dukan dieet fase 3: Stabilisatiefase
de stabilisatiefase, die 10 dagen per afgevallen kilo duurt, en waarin je terugkeert naar een evenwichtig voedingspatroon. Je vrijheid wordt bewaakt en heeft als doel om je nieuwe, nog kwetsbare gewicht te stabiliseren. Geleidelijk zijn tijdens de twee feestmaaltijden weer alle voedingsmiddelen die je lekker vindt toegestaan.

Dukan dieet fase 4: Volhardingsfase
De volhardingsfase, waarin de definitieve stabilisatie plaatsvindt, gebaseerd op 3 eenvoudige, concrete, niet zo lastige maar ononderhandelbare maatregelen. Deze fase is zowel het makkelijkste als het meest essentiële onderdeel van deze afslankmethode, want bij 95% van de mensen die een dieet volgen, komt het afgevallen gewicht er weer bij.

BMI berekenen doe je op deze pagina. 

South beach dieet

Het South Beach-dieet is een koolhydraatarmdieet dat zich richt op de goede eigenschappen van voeding. Het leert je hoe je goede vetten en voedzame koolhydraten kunt herkennen en kunt gebruiken om af te slanken. Om je gewicht te beoordelen kan je eerst je BMI berekenen. Het dieet is alleen arm aan slechte koolhydraten. Succesvol afvallen is namelijk niet meer dan op een gezonde manier afvallen, en juist voor je gezondheid heb je vetten en koolhydraten nodig.

Het South Beach-dieet is misschien wel het meest flexibele dieet dat er bestaat. Tijdens het South Beach-dieet leer je jezelf aan om gezonde koolhydraten en vetten te eten. Verder hoef je niets. Er zijn dan ook meer producten toegestaan dan verboden. Net hierin schuilt zijn kracht.

Sonja Bakker

Gewichtsconsulente Sonja Bakker beschrijft in haar boeken 'Bereik je ideale gewicht! Een effectief programma om verantwoord af te vallen' en 'Bereik en behoud je ideale gewicht' een methode om af te vallen. Om je gewicht te beoordelen kan je je bmi berekenen.

De methode heeft strikte menuvoorschriften als basis, die je een aantal weken moet volgen. Het dieet gaat uit van 3 hoofdmaaltijden en een beperkt aantal caloriearme tussendoortjes.

Kanttekeningen
Op sommige dagen van de week moeten vrouwen het wat brood betreft doen met een paar beschuiten of crackers. Daardoor krijg je te weinig waardevolle voedingsstoffen zoals vezels binnen. De hoeveelheid calorieën is wel voldoende laag om kilo's kwijt te raken.

Er zijn daarnaast kanttekeningen te plaatsen bij de adviezen en 'feiten'. Zo raadt Sonja Bakker aan om, ongeacht wat men verder drinkt, elke dag 2 liter water te drinken. Dit is absoluut niet noodzakelijk. Een volwassene heeft per dag 1,5 liter drinken nodig. Dit kan water zijn, maar ook thee, vruchtensap of een andere drank.

Ook werkt Sonja Bakker veel met dure merkproducten, terwijl in veel gevallen alle merken van dat product goed zijn. Zo zijn alle magere zuivelproducten zonder toegevoegde suiker en alle soorten halvarine goed en niet alleen het met naam genoemde merkproduct.

Ten slotte staan er verspreid door de boeken voedingskundige weetjes en tips die niet stroken met wetenschappelijk onderzoek, zoals 'van witte wijn krijg je cellulitis', 'fruit reinigt je lichaam' en 'koffie onttrekt vocht aan het lichaam'. Dat geldt ook voor het advies dat je beter een appelbol met bladerdeeg (570 kcal) kunt eten in plaats van 2 oliebollen (samen 320 kcal).

Paleo dieet

Het paleo dieet is een kijkje in de keuken van onze voorvaders. Lang verhaal kort – het komt erop neer dat je meer natuurlijke voeding gaat eten als dat je nu doet. Ons lichaam is hier namelijk op ingesteld, maar in het tijdperk waarin we nu leven kun je op elke hoek van de straat eten krijgen. Het is verstandig om je BMI berekenen voordat je op dieet gaat.

En om ons eten houdbaar te maken gooien we er een boel met troep in. Niet zo best... Evenals de suikers, het zout en de koolhydraten die in al ons bewerkte voedsel zitten en waar het overgrote deel van de Nederlanders zich elke dag mee vol eet.

En nee, ik bedoel niet alleen de chips, koekjes en toetjes. Maar juist ook de dingen waarvan een hoop mensen zich niet bewust zijn dat het "slecht" voor je is.

Gevolg is een steeds groter wordende groep met Nederlanders met (fors) overgewicht. Het paleo dieet kan hier iets aan doen!

Het paleo dieet gaat terug in de tijd van onze paleo voorouders, en de gedachte dat deze mensen waarschijnlijk helemaal nog niet zo gek waren. Zij wisten dat hun lichaam het beste functioneert als ze voedsel aten dat niet bewerkt was.

Eigenlijk wisten ze niet beter, want dit voedsel was voor hun niet beschikbaar.

Zij aten, wat wij als mensen zijnde behoren te eten van moeder natuur.

Okinawa dieet

Het Okinawa-dieet is een manier van leven


Het Okinawa-dieet zou je kunnen omschrijven als een manier van leven. Afvallen is dan ook niet het doel, want het doel is: lang, prettig en gezond leven. Belangrijk hierbij is niet alleen wát je eet, maar ook hóe je eet. Kauw goed, eet met aandacht, doe ondertussen niets anders en eet liever vele kleine beetjes dan in eenmaal heel veel. Op Okinawa heeft men tevens een hele positieve levenshouding, die bevorderlijk lijkt voor een gezond en vitaal leven. Bereken je BMI voordat je op dieet gaat. De bewoners van het eiland zijn over het algemeen heel ontspannen, hulpvaardig en positief. Ze doen veel aan bijvoorbeeld meditatie, tai chi of yoga.

Gezonde voedingsstoffen in Okinawa dieet


Flavonoïden worden ook wel 'bio-flavonoïden' genoemd het zijn beide verzamelnamen voor een groot aantal plantaardige stoffen. De term 'flavonen' komt van het Latijnse woord 'flavus' en dit betekent 'geel'. Vroeger werden stoffen als katoen en wol geel geverfd middels bepaalde plantaardige stoffen die behoren tot de 'flavonoïden'. In het verleden werden deze stoffen ook wel omschreven als 'vitamine P' en flavonoïden zitten veel in bosbessen, maar bijvoorbeeld ook in bloemen en wijn. Dat de Aziatische mens vele malen meer flavonoïden binnenkrijgt via de voeding, lijkt te maken te hebben met de manier waarop de voeding bereid wordt of juist met het feit dat mensen in Aziatische landen meer rauw voedsel tot zich neemt. Flavonoïden kunnen qua chemische structuur onderverdeeld worden in de volgende categorieën: Anthocyanen (o.a. In blauwe druiven, rode wijn, bessensap), Carotenen (o.a. in wortelen, sinaasappelen, geelgroene groenten en tomaten), Isoflavonen (o.a. in soja en peulvruchten), Lavonen (in kruiden), Organosulfiden (in knoflook), Catechinen (o.a. in rode wijn, fruit en thee), Flavonen en Flavonolen (o.a. in boerenkool, rode wiijn, broccoli, appelen, uien en thee) en Glucosinolaten (o.a. in koolsoorten en spruitjes)

Montignac dieet

Het MontignacDieet is een manier om af te vallen door het eten
van goede koolhydraten en van veel fruit.
Volgens het MontignacDieet wordt je dik door een combinatie
van bepaalde slechte koolhydraten en vetten. BMI berekenen voordat je op dieet gaat doe je op de homepage. 

KOOLHYDRATEN zijn stoffen die bij de stofwisseling veranderen in GLUCOSE.
Men vindt ze in voedingsmiddelen die van oorsprong suiker bevatten
( fruit honing ), ofwel zetmeel ( bloem, granen, zetmeel houdende stoffen ).
Op een nuchtere maag worden alle typen koolhydraten in een gelijke tijdsperiode
ná nuttiging geabsorbeerd. Ze worden ingedeeld naar gelang de glucose piek die
ze veroorzaken, uitgedrukt in de glycemische index. men kan zo het onderscheid
maken tussen goede koolhydraten met een lage en slechte koolhydraten met een
hoge glycemische index.

VETTEN:
Vetten zijn stoffen die zowel van dierlijke als van plantaardige herkomst kunnen zijn,
zoals in vlees en vlees beleg, vis, boter, olie, kaas.
Bepaalde vetten kunnen het cholesterolgehalte verhogen ( vlees, melk producten )
en andere daarentegen kunnen helpen het cholesterol te verminderen. ( olijfolie enz. ).

VOEDINGSVEZELS:
Tot deze categorie behoren alle verse groenten (sla soorten, witlof, prei, spinazie,
sperziebonen...), maar ook bepaalde peulvruchten, fruit en onbewerkte granen
bevatten ze in belangrijke hoeveelheden. Men moet ze vaak eten want een te weinig
ervan kan ernstige tekorten veroorzaken.

Moermandieet

Het Moermandieet is ontdekt door de arts Cornelis Moerman. In de jaren rond 1930 ontdekte hij dat er een duidelijke relatie was tussen onze leefwijze, voeding en kanker. Cornelis Moerman zijn uitgangspunt was dat kanker het gevolg is van een foutieve stofwisseling. Het verbeteren van deze stofwisseling zou moeten leiden tot genezing.
Moerman voedingswijze

In het Moerman dieet hebben alleen levens- en voedingsmiddelen met een goede en gezonde voedingswaarde een plaats gekregen. Voedingstoffen die bij overmatig gebruik schadelijk zijn slechts met mate toegestaan. BMI berekenen om een indruk te krijgen van je gewicht.  Voorbeelden hiervan zijn zout en vet. Voedingrijke stoffen als granen, groenten en fruit hebben en belangrijke plaats in het dieet. Deze bevatten voedingsvezels, kalium, magnesium, kalk, ijzer en veel andere mineralen, enzymen en de vitamines B en C. Groenten en fruit hebben stoffen in zich die kanker tegengaan (anti-carcinogenen).

user man

BMI berekenen voor man

Check je BMI om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user woman

BMI berekenen vrouw

Je BMI is een van de middelen om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user man

BMI formule

Hier wordt uitgelegd hoe de BMI formule werkt.