Is je man gezond?

Als het gaat om meer ernstige gezondheidsproblemen zijn mannen vaak te onzeker om hulp te zoeken. Of het nu gaat stoppen met roken, gewichtsbeheersing of cholesterol zien we dat mannen minder gebruik maken van medische diensten.


Veel van de meest ernstige mannen gezondheidsproblemen, zoals prostaatkanker, huidkanker, diabetes en hartproblemen kunnen met meer succes worden behandeld als dit vroeg wordt ontdekt. Het verliezen van overgewicht, het stoppen met alcohol en het stoppen met roken verminderen het risico op deze potentieel ernstige gezondheidsproblemen behoorlijk. Bereken het BMI van je daarom om in te schatten hoe het staat met zijn gezondheid.

Het ideale vetpercentage

Door de jaren heen wordt het BMI beschouwd als de methode om te beslissen of je gezond hebt of niet. In principe hangt het dus af van twee dingen; je lengte en je gewicht. Een BMI lager dan 18,5 is ondergewicht . Onder de 25 is normaal en een BMI van 25 tot 29,9 wordt beschouwd als overgewicht. 30 of hoger wordt beschouwd als zwaarlijvig.

Vele deskundigen vragen zich echter af of de BMI berekening een nauwkeurige meting is. Het meten van het percentage lichaamsvet zou een beter alternatief zijn.

Wat is het ideale vetpercentage ?

Mannen en vrouwen hebben een andere lichaamsbouw en dus ook een ander vetpercentage. Daarnaast verandert het ideale vetpercentage per leeftijdscategorie.

Vetpercentage voor mannen.

Leeftijd 20-40 jaar: Het ideale vetpercentage ligt tussen de 21-33 %. Bij meer dan dan 39% hebben we het over obesitas.
Leeftijd 41-60 jaar: - Het ideale vetpercentage ligt tussen de 23-35 % . Bij meer dan dan 40% hebben we het over obesitas.
Leeftijd 61-79 jaar : bij mensen in deze leeftijdsgroep ligt het ideale vetpercentage tussen de 25-37 % lichaamsvet. Bij meer dan dan 42% hebben we het over obesitas.

Vetpercentage voor vrouwen.

Leeftijd 20-40 jaar: Het ideale vetpercentage ligt tussen de 8-19 % %. Bij meer dan dan 25% hebben we het over obesitas.
Leeftijd 41-60 jaar: - Het ideale vetpercentage ligt tussen de 11-22 % . Bij meer dan dan 27% hebben we het over obesitas.
Leeftijd 61-79 jaar : bij mensen in deze leeftijdsgroep ligt het ideale vetpercentage tussen de 13-25 % lichaamsvet. Bij meer dan dan 30% hebben we het over obesitas.

De eeuwige jeugd.

Iedere dag komen wetenschappers dichter bij het ontrafelen van de geheimen van de eeuwige jeugd. De onderstaande punten zijn al bekend, maak er gebruik van!

1 . Ken je risicofactoren
Ook als je je goed voelt liggen er risico's op de loer. Denk bijvoorbeeld aan een hoge bloeddruk waarmee uw huidige levensverwachting gehalveerd wordt.

2 . oefeningen
Hardlopen, wandelen , tennis , zwemmen, fietsen: Het maakt niet uit.

3 . Let op wat je eet
Je leeft langer als je je concentreert op het eten van een goed uitgebalanceerd dieet in redelijke hoeveelheden.

4 . Let op wat je weegt
Meet je BMI en zorg er voor dat je gezond blijft.

5 Let op je cholesterol
Zorg dat je cholesterol minder is dan 200.

6. Let op je bloeddruk
Getallen onder de 140/90 lijken genoeg om u te beschermen tegen een vroege dood.

7. Controleer uw bloedsuikerspiegel

8. Stopmet roken
Laat je niet ontmoedigen . Het kost de meeste mensen vier of meer serieuze pogingen voordat ze slagen.

Hoe herken je gezondheidsproblemen?

Hoe sta jij er voor? Om inzicht te krijgen in je eigen gezondheid kan je je BMI berekenen. Wellicht een stimulans voor positieve verandering. Hoe herken je gezondheidsproblemen

Met welke methoden kunnen we gezondheidsproblemen herkennen?

"BMI is een goede eerste screening tool om te zeggen of iemand is een gezond gewicht heeft. Het geeft je een inschatting van je eigen situatie. Het is een vrij betrouwbare indicator van je gewicht, maar het is slechts een hulpmiddel en er zijn veel andere dingen om waar gezondheidstoestand te bepalen.

BMI is slechts een indicator . Daarnaast moet je altijd kijken naar je bloedwaarden, bloedglucose en de bloeddruk. Daarnaast is het interessant om te kijken of je wel voldoende beweegt en of je gevarieerd eet. Al deze zaken maken deel uit van je algemene gezondheid.

Daarnaast zijn er altijd uitzonderingen op hoe BMI mensen indeelt. Een zwaar gespierde man, met een hoge BMI hoeft niet te zwaar of zwaarlijvig zijn. Vrouwen hebben van nature de neiging om meer lichaamsvet te hebben dan mannen.

Een lager BMI met een gezonde leefstijl

Het verlagen van je BMI kan leiden tot een gezonder 2014, maar hoe doe je dat op een gezonde manier ?

BMI ( body mass index ) wordt beschouwd als een nauwkeurige manier om te bepalen of u het juiste gewicht heeft. De berekening wordt uitgevoerd op basis van je lengte en je gewicht. Om de BMI score naar beneden te krijgen is het verliezen van gewicht dus de oplossing. De manier om dit te doen is door middel van een gezond dieet en wat lichaamsbeweging.

Dieet

Extreem gewichtsverlies door crashdieten of pillen worden niet aanbevolen door deskundigen en kunnen zelfs uw gezondheid in gevaar brengen. Een halve kilo tot een kilo per week is verstandiger.

Vasten of een streng dieet is niet het antwoord als het gaat om gewichtsverlies. Het verlagen van uw calorieën is ook niet altijd de oplossing omdat dit het metabolisme kan vertragen. Gewoon een beetje minderen op calorieën in het algemeen lijkt de oplossing te zijn. Denk er aan dat vrouwen ten minste 1200 calorieën en mannen 1500 calorieën per dag nodig hebben.

Een goede tip is het minderen in suiker doordat suiker geen voedingswaarde heeft en je er wel snel dik van wordt. Eet verse groenten, eiwitten, magere zuivelproducten, fruit en volkoren granen.

Sporten en bewegen

De algemene opvatting is dat 30 minuten beweging goed is voor de gezondheid. Om te vermageren is het beter om langer dan 30 minuten te sporten. Zorg er altijd voor dat het gaat om activiteiten die uw hartslag verhogen en doe dit twee keer per week.

Ook het opbouwen van spieren helpt u bij het afvallen doordat deze meer calorieën verbranden dan vet en daarnaast versnellen ze je stofwisseling. Voer dus vooral oefeningen uit die de grote spiergroepen aanspreken zoals de benen, billen, buikspieren, rug en armen.

Test

BMI

 

Je lichaamsvorm als indicator voor je gezondheid

De body mass index refereert aan de relatie lengte en gewicht. Zodoende wordt bepaald hoe gezond een persoon is. Het is echter niet zo dat het gezondheidsrisico enkel in beeld wordt gebracht door het berekenen van body mass index. De vorm van het lichaam is ook een belangrijke indicator.

De lichaamsvormen van mensen met overgewicht kunnen onderling nogal verschillen. Veel mensen zullen de termen peervormig en appelvormig herkennen. Dit zijn de twee meest voorkomende vormen. Bij mensen waar het lichaamsgewicht zich met name concentreert rond de buik spreken we over een appelvorm. Concentreert het lichaamsgewicht zich rond het onderlichaam dan spreken we over peervormig.

Het is tegenwoordig bekend dat het risico op gezondheidsproblemen zich eerder voordoet bij mensen met een appelvormig lichaam. Ook is er vastgesteld dat mensen met een appelvormig lichaam een grotere kans hebben om vroegtijdig te sterven.

Mensen met een zelfde BMI kunnen zodoende toch verschillende gezondheidsrisico's lopen.  

Lees meer over je gezondheid op http://gezondheid.2link.be/

2link.be

 

user man

BMI berekenen voor man

Check je BMI om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user woman

BMI berekenen vrouw

Je BMI is een van de middelen om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user man

BMI formule

Hier wordt uitgelegd hoe de BMI formule werkt.