BMI berekenen mannen

Het berekenen van je BMI gaat met dezelfde BMI formule als gebruikt wordt voor alle volwassenen. Opvallend is wel dat mannen normaal gesproken een wat lager vetpercentage hebben dan vrouwen. Dit betekend dus dat er bij dezelfde score er toch altijd sprake zal zijn van een lager vetpercentage.

Opvallend is ook dat er bij mannen over het algemeen genomen meer spiermassa aanwezig is dan bij vrouwen. Hierdoor valt het gewicht van een man normaal gesproken hoger uit dan dat van een vrouw.

Toch gaat het berekenen van het BMI van een man op exact dezelfde manier als die van een vrouw.

BMI man

<18,5: Ondergewicht
18-25: Normaal
25-30: Overgewicht
30-35: Obesitas
35-40: Obesitas II
40+: Obesitas III

BMI berekenen man

Een gezonde BMI waarde voor de man is een BMI tussen de 20,0 en de 25,0. Bereken je BMI hier.
Het berekenen van je BMI is voor mannen zeker niet onbelangrijk. De meest recente metingen tonen aan dat meer mannen te kampen hebben met een te hoog BMI dan dat zij in de normale BMI klasse vallen (tussen 18,5 en 25). Van de volwassen mannen heeft 46,30% een goede BMI. Waar 1,10% een te lage BMI heeft kampen 52,50% van de mannen met overgewicht.

Opvallend is dat bij mannen (en vrouwen) opleidingsniveau verbonden lijkt aan BMI. Hoe hoger het opleidingsniveau, hoe meer mannen een gezonde BMI hebben.

Bereken BMI

Hoe kan je je BMI berekenen? Om je BMI te berekenen, bereken je de verhouding tussen je lengte en je gewicht. De formule voor het berekenen van je BMI ziet er zo uit:

BMI = massa (je gewicht uitgedrukt in kilogram) / lengte² (het kwadraat van je lengte in centimeter).

Je BMI berekenen kan hier

Na het berekenen van je BMI is het belangrijk om te kijken wat deze waarden nou eigenlijk over je zeggen. Door te kijken naar deze waarden kan je zien of je gewicht te hoog, goed of te laag is. Om deze BMI waarden te interpreteren zijn er categorieën opgesteld. Let erop dat deze enkel geldig zijn voor volwassenen en dat het BMI van kinderen op een andere manier berekend wordt. In dat geval zijn er meerdere aspecten die je mee moet nemen in de berekening. Daar komt nog bij dat er tegenwoordig wordt getwijfeld aan de interpretatie van de BMI formule.

BMI Waarden

 • 0 – 18: ondergewicht
 • 18 – 25 : normaal gewicht
 • 25 – 27 : licht overgewicht
 • 27 – 30 : matig overgewicht
 • 30 tot 40 : ernstig overgewicht
 • BMI boven 40 : ziekelijk overgewicht

Het BMI van mannen en vrouwen wordt op exact dezelfde wijze beoordeeld. Wanneer je na het berekenen van je BMI op een getal van 25 of hoger uitkomt, dan heb je overgewicht. Het maakt niet uit of je een man of een vrouw bent.

De BMI-formule heeft 2 onderdelen: gewicht en lengte. Als je een lagere score wilt behalen zul je wat aan je gewicht moeten doen.

Wat is je ideale gewicht?

Je kunt de BMI schuifmeter gebruiken om je ideale gewicht te ontdekken.

Berekening BMI

BMI oftewel de Body Mass Index is één van de populairste methoden als het gaat over afvallen of het bereiken van een gezond gewicht. Je BMI is de verhouding tussen je lengte en gewicht. Het komt er min of meer op neer dat hoe zwaarder je gewicht is ten opzichte van je lengte, hoe hoger je BMI is.

In de huidige medische wereld wordt je BMI gebruikt om te bepalen of iemand wel of niet leidt aan overgewicht. Het is wel zo dat er tegenwoordig steeds meer wordt getwijfeld aan deze methode. Er wordt getwijfeld omdat de BMI formule kan aangeven dat je overgewicht hebt terwijl dit niet het geval is. De BMI formule ziet dat er sprake is van een hoog gewicht ten opzichte van je lengte, maar er wordt niet gekeken naar de oorzaak van het gewicht. Het zouden bijvoorbeeld spieren kunnen zijn! Ook zegt BMI helemaal niets over de samenstelling van je lichaam en al helemaal niets over je gezondheid.

De laatste jaren wordt er steeds meer getwijfeld of het gezonde gewicht wel wordt bepaald door de hoeveelheid lichaamsvet. De BMI berekening houdt hier geen rekening mee en beoordeelt ej enkel op basis van je gewicht.

BMI formule

Neem je gewicht in kilogram en deel dit door je lengte (in meter) in het kwadraat (lengte in meter x lengte in meter). Een BMI berekening (BMI test) voor iemand van 88 kilogram en een lengte van 1 meter 80 ziet er als volgt uit:
88 / 1.80*1.80 =
88 / 3.24 = 27
Je hebt een BMI van 27.
Volgens de BMI maatstaf zou dit persoon met een gewicht van 88 kilo bij een lengte van 1 meter 80 in de categorie "matig overgewicht" vallen. Het probleem is echter, dat een BMI berekening geen rekening houdt met het type massa dat zorgt voor dit gewicht (spiermassa of vetmassa), kortom met iemands lichaamssamenstelling.

BMI waarden

 • ondergewicht: BMI lager dan 18.5,
 • normaal gewicht: BMI tussen 18.5 en 24.9,
 • licht overgewicht: BMI tussen 25 en 26.9,
 • matig overgewicht: BMI tussen 27 en 29.9,
 • ernstig overgewicht: BMI tussen 30 en 40 of
 • ziekelijk overgewicht: BMI hoger dan 40

Bereken hier je BMI

user man

BMI berekenen voor man

Check je BMI om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user woman

BMI berekenen vrouw

Je BMI is een van de middelen om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user man

BMI formule

Hier wordt uitgelegd hoe de BMI formule werkt.