Hoe kan je je BMI berekenen? Om je BMI te berekenen, bereken je de verhouding tussen je lengte en je gewicht. De formule voor het berekenen van je BMI ziet er zo uit:

BMI = massa (je gewicht uitgedrukt in kilogram) / lengte² (het kwadraat van je lengte in centimeter).

Je BMI berekenen kan hier

Na het berekenen van je BMI is het belangrijk om te kijken wat deze waarden nou eigenlijk over je zeggen. Door te kijken naar deze waarden kan je zien of je gewicht te hoog, goed of te laag is. Om deze BMI waarden te interpreteren zijn er categorieën opgesteld. Let erop dat deze enkel geldig zijn voor volwassenen en dat het BMI van kinderen op een andere manier berekend wordt. In dat geval zijn er meerdere aspecten die je mee moet nemen in de berekening. Daar komt nog bij dat er tegenwoordig wordt getwijfeld aan de interpretatie van de BMI formule.

BMI Waarden

  • 0 – 18: ondergewicht
  • 18 – 25 : normaal gewicht
  • 25 – 27 : licht overgewicht
  • 27 – 30 : matig overgewicht
  • 30 tot 40 : ernstig overgewicht
  • BMI boven 40 : ziekelijk overgewicht

Het BMI van mannen en vrouwen wordt op exact dezelfde wijze beoordeeld. Wanneer je na het berekenen van je BMI op een getal van 25 of hoger uitkomt, dan heb je overgewicht. Het maakt niet uit of je een man of een vrouw bent.

De BMI-formule heeft 2 onderdelen: gewicht en lengte. Als je een lagere score wilt behalen zul je wat aan je gewicht moeten doen.

Wat is je ideale gewicht?

Je kunt de BMI schuifmeter gebruiken om je ideale gewicht te ontdekken.

user man

BMI berekenen voor man

Check je BMI om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user woman

BMI berekenen vrouw

Je BMI is een van de middelen om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user man

BMI formule

Hier wordt uitgelegd hoe de BMI formule werkt.