Er zijn veel manieren om je te vertellen dat je wat af moet vallen of op je gewicht moet letten. Je kunt de weegschaal grijpen, je taille omtrek meten of je berekt je BMI of body mass index.

Onlangs is aangegeven door Dr Karen Cooper, een obesitas- expert bij Cleveland Clinic dat hoewel BMI niet helemaal waterdicht is het toch helpt bij het bepalen van de hoeveelheid lichaamsvet die je hebt.

"Het geeft je een idee van waar je moet zijn in termen van je gewicht. Studies hebben namelijk aangetoond dat hoe hoger je bmi is hoe meer risico je loopt op het krijgen van ziekten.

BMI is een uitkomst van de hoeveelheid lichaamsvet iemand heeft. Het wordt berekend door een formule op basis van je gewicht en je lengte. Een hoog BMI in combinatie met een hoge taille meting en andere risicofactoren zoals bijvoorbeeld een hoog cholesterol of hoge bloeddruk wijzen er op dat het tijd is om wat gewicht te verliezen.

Volgens Cooper is het daarom belangrijk dat je regelmatig je BMI controleerd. "Elke keer dat u naar uw arts gaat moet uw body mass index worden geregistreerd. Zeker een keer per jaar", aldus Cooper.

De BMI berekening is opgezet voor volwassenen en er zijn aparte metingen voor kinderen en tieners.

user man

BMI berekenen voor man

Check je BMI om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user woman

BMI berekenen vrouw

Je BMI is een van de middelen om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user man

BMI formule

Hier wordt uitgelegd hoe de BMI formule werkt.