Zowel mannen als vrouwen willen niet toegeven dat ze te zwaar zijn blijkt uit een Britse studie. Het probleem is dat deze mensen daardoor ook niet op de hoogte zijn van de risico's.

Cancer Research heeft een studie gefinancierd dat tot doel heeft om de mensen bewust te laten zijn van eigen gewicht. Dat wil zeggen, dat zij erkennen en aanvaarden dat er sprake is van overgewicht of obesitas. Van mensen die tot een van deze categorieën behoren wordt gezegd dat ze vallen buiten de normale body mass index (BMI).

De studie is uitgevoerd op een populatie van 650 mensen. Het onderzoek is twee keer uitgevoerd in de afgelopen 5 jaar. Tijdens de eerste, in 2007 plaatsten 45% van de vrouwen en bijna 27% van de mannen zichzelf in de categorie obesitas of overgewicht. 

Voor één van de auteurs van de studie, Jane Wardle, die ook werkt als regisseur van het onderzoek naar kanker, is dit een grote bron van zorg, omdat deze mensen nooit echt zullen begrijpen dat ze risico lopen op ernstige ziekten zoals kanker.

Maar waarom gebeurt dit? Er zijn een aantal mogelijke verklaringen. Mensen zien vaak niet het verschil tussen normaal gewicht en te veel gewicht. 

user man

BMI berekenen voor man

Check je BMI om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user woman

BMI berekenen vrouw

Je BMI is een van de middelen om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user man

BMI formule

Hier wordt uitgelegd hoe de BMI formule werkt.