De BMI formule is tegenwoordig nog altijd leidend om te bepalen of iemand gezond is of misschien te maken heeft met onder- of overgewicht. Toch is de BMI berekening vaak onderwerp van gesprek als het om betrouwbaarheid van de berekening gaat.
Sinds kort is er opnieuw aangetoond dat de berekening niet helemaal juist is. Wiskundige Nick Trefethen ontdekte een fout in de berekening. In de huidige berekening wordt volgens hem geen rekening gehouden met de verhouding tussen spiermassa en vetweefsel. Daarnaast wordt er ook niet gekeken naar de opbouw van het lichaam. Denk bijvoorbeeld zware botten of de positionering van het vet.
BMI houdt totaal geen rekening met de verhouding tussen spiermassa en vetweefsel. Appelvormige buiken zijn een goed voorbeeld van hoe het niet moet.
De grote fout in de BMI berekening is terug te vinden in het verschil tussen grote en kleine mensen. Kleine mensen hebben eigenlijk meer overgewicht dan dat er volgens de BMI formule wordt aangegeven. Dat betekend ook dat voor grote mensen exact het tegenovergestelde van toepassing is. Zij hebben een net iets lagere score dan wordt aangegeven in de BMI berekening.
Deze ontdekking zou voor veel mensen een verandering in het BMI betekenen. Iedereen van 1 meter 80 zou ongeveer een punt van zijn BMI waarde mogen afhalen.