De vraag: door de jaren heen ben ik wat dikker geworden, vooral rond mijn middel. Mijn vrouw vertelt me liefdevol me dat ik een beetje op Sinterklaas begin te lijken, maar mijn BMI is normaal . Als mijn BMI normaal is, maar ik draag wel meer gewicht rond mijn middel , moet ik me dan zorgen maken ?

Het antwoord : Net als u, gebruiken de meeste mensen BMI om te bepalen wat een normaal gewicht is. Ons BMI is slechts een van de vele maatregelen die we gebruiken voor het gewicht . Eigenlijk is het niet de beste indicator van de gezondheid. BMI berekenen doe je door je gewicht in kilogram te delen door de lengte in het kwadraat. Het probleem van BMI is dat het geen onderscheid maakt tussen spiermassa en vet.

Om deze reden hebben gezonde mensen met veel spiermassa en weinig lichaamsvet vaak een hoog BMI en worden zij gecategoriseerd als ongezond. Zo zijn er ook mensen met een lage spiermassa en hoog percentage lichaamsvet. Zij worden onjuist geclassificeerd als zijde gezond .
Een normale tailleomtrek bij mannen moet minder zijn dan 102 cm. Bij vrouwen moet dit minder zijn dan 88 cm. Als je hier boven zit heb je een ongezond gewicht, ongeacht het BMI dat wordt weergegeven.

Het verminderen van het vet rond je taille is het beste cadeau dat je jezelf kunt geven. Werk er dus aan om dit te wijzigen door het maken van positieve veranderingen in je levensstijl zoals een dieet of wat extra beweging.

user man

BMI berekenen voor man

Check je BMI om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user woman

BMI berekenen vrouw

Je BMI is een van de middelen om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user man

BMI formule

Hier wordt uitgelegd hoe de BMI formule werkt.