BMI oftewel de Body Mass Index is één van de populairste methoden als het gaat over afvallen of het bereiken van een gezond gewicht. Je BMI is de verhouding tussen je lengte en gewicht. Het komt er min of meer op neer dat hoe zwaarder je gewicht is ten opzichte van je lengte, hoe hoger je BMI is.

In de huidige medische wereld wordt je BMI gebruikt om te bepalen of iemand wel of niet leidt aan overgewicht. Het is wel zo dat er tegenwoordig steeds meer wordt getwijfeld aan deze methode. Er wordt getwijfeld omdat de BMI formule kan aangeven dat je overgewicht hebt terwijl dit niet het geval is. De BMI formule ziet dat er sprake is van een hoog gewicht ten opzichte van je lengte, maar er wordt niet gekeken naar de oorzaak van het gewicht. Het zouden bijvoorbeeld spieren kunnen zijn! Ook zegt BMI helemaal niets over de samenstelling van je lichaam en al helemaal niets over je gezondheid.

De laatste jaren wordt er steeds meer getwijfeld of het gezonde gewicht wel wordt bepaald door de hoeveelheid lichaamsvet. De BMI berekening houdt hier geen rekening mee en beoordeelt ej enkel op basis van je gewicht.

BMI formule

Neem je gewicht in kilogram en deel dit door je lengte (in meter) in het kwadraat (lengte in meter x lengte in meter). Een BMI berekening (BMI test) voor iemand van 88 kilogram en een lengte van 1 meter 80 ziet er als volgt uit:
88 / 1.80*1.80 =
88 / 3.24 = 27
Je hebt een BMI van 27.
Volgens de BMI maatstaf zou dit persoon met een gewicht van 88 kilo bij een lengte van 1 meter 80 in de categorie "matig overgewicht" vallen. Het probleem is echter, dat een BMI berekening geen rekening houdt met het type massa dat zorgt voor dit gewicht (spiermassa of vetmassa), kortom met iemands lichaamssamenstelling.

BMI waarden

  • ondergewicht: BMI lager dan 18.5,
  • normaal gewicht: BMI tussen 18.5 en 24.9,
  • licht overgewicht: BMI tussen 25 en 26.9,
  • matig overgewicht: BMI tussen 27 en 29.9,
  • ernstig overgewicht: BMI tussen 30 en 40 of
  • ziekelijk overgewicht: BMI hoger dan 40

Bereken hier je BMI

user man

BMI berekenen voor man

Check je BMI om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user woman

BMI berekenen vrouw

Je BMI is een van de middelen om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user man

BMI formule

Hier wordt uitgelegd hoe de BMI formule werkt.