Vertrouw niet op uitsluitend op het BMI als het om kinderen gaat.

Uitsluitend afgaan op BMI bij de inschatting van obesitas bij kinderen zorgt voor onnauwkeurige schattingen. Dit nieuws is onlangs gepubliceerd in het tijdschrift "Public Health". 

De studie, onder leiding van dr. Claire Griffiths heeft zich geconcentreerd op obesitas bij kinderen. Er is gekeken naar de BMI taille, de buikomtrek en de taille- hoogte verhouding. Dr Griffiths commentaar: " Het BMI berekenen is een nuttige methode. Het is echter wellicht beter en meer geschikt om een combinatie van BMI en de middelomtrek te gebruiken. Dit wordt ook aanbevolen bij volwassenen. Kinderen lijken steeds dikker en als er extra vet aanwezig dan wordt dit gedragen rond de taille. Dit laatste kan niet worden gedetecteerd door BMI alleen.

Het meest schokkend feit uit het onderzoek is dat tegen de tijd dat kinderen de leeftijd van 15 tot 16 jaar bereiken 25 procent van de meisjes in de buurt komt van overgewicht. Het gaat dan om een middelomtrek van 80 centimeter. Tien procent van de meisjes komen rond deze leeftijd in de buurt van de diagnose "obesitas". Het gaat dan om een middelomtrek van 88 centimeter.

Bron: leedsmet.ac.uk.

user man

BMI berekenen voor man

Check je BMI om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user woman

BMI berekenen vrouw

Je BMI is een van de middelen om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user man

BMI formule

Hier wordt uitgelegd hoe de BMI formule werkt.