Body Mass Index (BMI) is een getal dat wordt berekend op basis van je lengte en gewicht. Het gegenereerde getal wordt gebruikt om je lichaamsgewicht in beeld te brengen. Met de uitkomst wordt aangegeven of je goed op gewicht bent of juist te dik of te dun bent. De uitkomst is een gegeven dat tot stand is gekomen ten opzichte van andere mensen. 

Hoe bereken je de body mass index? De BMI wordt berekend door de volgende formule. Het gewicht wordt gedeeld door het kwadraat van de lengte.  Als voorbeeld kunnen we iemand nemen met een gewicht van 70 kilo en een lengte van 175 cm. De berekening is dan 70 gedeeld door de vermenigvuldiging van 175cm. De uitkomst......

Er is sprake van ondergewicht als de index minder dan 18.5 aangeeft. Het aanbevolen gewicht vinden we tussen de waarden 18,6 en 24,9. Er is sprake van overgewicht bij waardes tussen 25,0 en 29,9. Als er sprake is van een index hoger dan 30 dan noemen we dit zwaarlijvigheid. 

Deze berekening is van toepassing op mannen, vrouwen en kinderen. Voor de interpretatie van de BMI voor kinderen is het verstandig om even onze pagina over BMI en kinderen te lezen. 

De body mass index wordt gebruikt als onderzoekshulpmiddel om mogelijke gezondheidsproblemen in beeld te brengen. Het is echter geen diagnostisch instrument. Onderzoeken om te bepalen of iemand een gezondheidsrisico loopt moeten altijd worden uitgevoerd door een medisch specialist.  

user man

BMI berekenen voor man

Check je BMI om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user woman

BMI berekenen vrouw

Je BMI is een van de middelen om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user man

BMI formule

Hier wordt uitgelegd hoe de BMI formule werkt.