Door de jaren heen wordt de BMI berekening beschouwd als de methode om te beslissen of je gezond bent of niet. Vele mensen vragen zich echter af of de BMI meting nauwkeurig genoeg is. Het meten van het percentage lichaamsvet zou een beter alternatief zijn.

De BMI berekening is een veel meer en beproefde methode dan het berekenen van je vetpercentage. Het is eenvoudig te berekenen, alles wat je nodig hebt is een weegschaal en een meetlint.

Terwijl het BMI alleen rekening houdt met twee factoren, namelijk je lengte en je gewicht is de lichaamsvet index gericht op je vetpercentage. Een persoon met een hoge botdichtheid kan een hoog BMI hebben. Het berekenen van je vetpercentage geeft in deze situatie een duidelijker beeld van het niveau van je gezondheid en fitness. Zo hebben diverse onderzoeken aangetoond dat mensen met buikvet meer kans hebben op hart-gerelateerde problemen dan een persoon zonder buikvet en een soortgelijk BMI.

Helaas is er nog niet genoeg onderzoek gedaan om na te gaan welke rol je lichaamsvet speelt in relatie tot ziekte. Een onderzoek door de American Journal of Clinical Nutrition toonde een studie waaruit blijkt dat het percentage lichaamsvet misschien een betere indicator is van gewicht-gerelateerde ziekte aandoeningen dan BMI.

Conclusie. Het vetpercentage is een nauwkeurige methode, maar er zijn niet genoeg gegevens om te bepalen welk percentage ongezond zou zijn.

user man

BMI berekenen voor man

Check je BMI om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user woman

BMI berekenen vrouw

Je BMI is een van de middelen om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user man

BMI formule

Hier wordt uitgelegd hoe de BMI formule werkt.