De term body mass index kunnen we terugvinden in onze geschiedenis in de 19e eeuw. Destijds werd het echter wel anders genoemd, namelijk de Quetelet Index. In de 20ste eeuw (1972) werd de term body mass index geintroduceerd door Ancel Keys. Ancel Keys introduceerde de body mass index om het vetpercentage en de verhouding tussen lengte en gewicht vast te stellen. Destijds werd de body mass index gezien als de beste manier om deze relatie in beeld te brengen.

De body mass index werd populair doordat mensen in de twintigste eeuw steeds dikker werden en gezondheidsproblemen gerelateerd aan obesitas steeds vaker voorkwamen.

Als we de body mass index willen berekenen kijken tegenwoordig bekijken dan hebben we te maken met 4 schalen. Ondergewicht bij een bmi van minder dan 18,5. Normaal bij waarden tussen 18,6 en 24,9. Overgewicht bij een index van 25 en 29,9 en tot slot zwaarlijvigheid bij waarden van boven de 30.

Oorspronkelijk zijn er nog nuances gemaakt binnen de bovenliggen de 4 schalen. Zo is er sprake van ernstig ondergewicht bij een index van 15 tot 16. Binnen de rubriek zwaarlijvigheid zijn 3 extra klasses bekend. Klasse 1 (matige zwaarlijvigheid) bij een bmi van 30 tot 35. Klasse 2 (ernsige obese) bij een een body mass index van 35 tot 40 en De zwarlijvige klasse (zeer ernstig) bij een bmi van meer dan 40.

 

Startpagina

 

user man

BMI berekenen voor man

Check je BMI om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user woman

BMI berekenen vrouw

Je BMI is een van de middelen om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user man

BMI formule

Hier wordt uitgelegd hoe de BMI formule werkt.