Natuurlijk is het verstandig om af en toe je BMI te berekenen. Maar vergeet niet om ook de je verhouding tussen je taille en je heup omtrek te meten. Wees je vooral extra bewust van vet rond je buik,

Body mass index ( BMI ) is een maat om je lichaamsgewicht in te schatten en wordt veel gebruikt om de prevalentie van obesitas in de populatie te berekenen. Volgens dit criterium komen er steeds meer mensen met obesitas bij en dat is zorgwekkend. Helemaal als je kijkt naar de daaraan verbonden risico's. Denk aan hart-en vaatziekten en diabetes.

Echter, je BMI is een ruwe index en wanneer deze wordt toegepast op een persoon in plaats van op een hele populatie moeten we kieskeuriger zijn in het gebruik van BMI. De BMI berekening werd in 1835 bedacht door een Belgische statisticus. BMI was bedoeld om de gewichtsverdeling te meten in grote populaties, maar het is geleidelijk door artsen als een handige manier om het gewicht van een individuele patiënt te beoordelen.

BMI is een verhouding tussen het gewicht van een persoon en hoogte. Het wordt berekend door het gewicht in kg te delen door de lengte in het kwadraat. Mensen met een BMI lager dan 18,5 worden geclassificeerd als mensen met ondergewicht. 18,5 tot 24,9 is normaal en bij 25 tot 29,9 spreken we over overgewicht. 30 tot 34,9 is rang 1 qua zwaarlijvig. 35 tot 39,9 is rang 2 en bij 40 en hoger hebben we het over rang 3.

Meer over Gezondheid

user man

BMI berekenen voor man

Check je BMI om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user woman

BMI berekenen vrouw

Je BMI is een van de middelen om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user man

BMI formule

Hier wordt uitgelegd hoe de BMI formule werkt.