Door de jaren heen wordt het BMI beschouwd als de methode om te beslissen of je gezond hebt of niet. In principe hangt het dus af van twee dingen; je lengte en je gewicht. Een BMI lager dan 18,5 is ondergewicht . Onder de 25 is normaal en een BMI van 25 tot 29,9 wordt beschouwd als overgewicht. 30 of hoger wordt beschouwd als zwaarlijvig.

Vele deskundigen vragen zich echter af of de BMI berekening een nauwkeurige meting is. Het meten van het percentage lichaamsvet zou een beter alternatief zijn.

Wat is het ideale vetpercentage ?

Mannen en vrouwen hebben een andere lichaamsbouw en dus ook een ander vetpercentage. Daarnaast verandert het ideale vetpercentage per leeftijdscategorie.

Vetpercentage voor mannen.

Leeftijd 20-40 jaar: Het ideale vetpercentage ligt tussen de 21-33 %. Bij meer dan dan 39% hebben we het over obesitas.
Leeftijd 41-60 jaar: - Het ideale vetpercentage ligt tussen de 23-35 % . Bij meer dan dan 40% hebben we het over obesitas.
Leeftijd 61-79 jaar : bij mensen in deze leeftijdsgroep ligt het ideale vetpercentage tussen de 25-37 % lichaamsvet. Bij meer dan dan 42% hebben we het over obesitas.

Vetpercentage voor vrouwen.

Leeftijd 20-40 jaar: Het ideale vetpercentage ligt tussen de 8-19 % %. Bij meer dan dan 25% hebben we het over obesitas.
Leeftijd 41-60 jaar: - Het ideale vetpercentage ligt tussen de 11-22 % . Bij meer dan dan 27% hebben we het over obesitas.
Leeftijd 61-79 jaar : bij mensen in deze leeftijdsgroep ligt het ideale vetpercentage tussen de 13-25 % lichaamsvet. Bij meer dan dan 30% hebben we het over obesitas.

user man

BMI berekenen voor man

Check je BMI om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user woman

BMI berekenen vrouw

Je BMI is een van de middelen om te berekenen of je overgewicht hebt.  

user man

BMI formule

Hier wordt uitgelegd hoe de BMI formule werkt.